The Water Garden

Henrik Gamst Jespersen

Ven af Skovfogedstedets, Lektor Sune kan ikke lade være med at fordybe sig i malerierne og historien bag dem. Således er dette maleri blevet studeret, vendt og drejet. Kunstneren er Henrik Gamst Jespersen f. 1853 d. 1936. Da Skovfogedstedet købte maleriet blev det fortalt at det forestillede Kongens Have - det kunne lektoren ikke acceptere, specielt fordi der ikke er en firkantet dam i Kongens Have. Men hvor er det så fra ?

Krebsedammen


En søgning på Henrik Gamst Jespersen med f.eks. dam eller blomster fører frem til The Water Garden og hvis man kigger nøje på de to motiver (det fra The Water Garden) og motivet med den firkantede dam, så er der tydelig sammenhæng eller . . de blomstrende Rhododendroner kunne godt være buskene i enden og med forskellen i hvornår roser og Rhododendroner blomstrer, så passer det også. Broen er jo bare ikke den samme? Og der er godt nok meget forskel i detaljerigdommen. På bagsiden af maleriet står der 1912 og en søgning i datidens databaser over malerier førte til Charlottenborgs katalog for Foraarsudstillingen 1913, hvor der på side 18 bl.a. står følgende:

Henrik Jespersen
259. *Mod aften. Motiv fra Orebygaards Park.
260. *Parkbillede med blomstrende Rhododendron.
. .
265. *Blomsterrabat ved Krebsedammen i Orebygaards Park.

Da Lektor Sune er fra Lolland, så viste han helt præcis hvor Orebygård liger og det førte til en udflugt for at se, hvor den omtalte Krebsedam lå og hvordan den så ud, men skuffelsen var stor - der var ingen Krebsedam. Orebygård er i dag delt i to (tre hvis man tæller Kroen for sig selv). Avlsgården tilhører Christina Ahlefeldt-Laurvig og slottet (hvor der er en voldgrav) tilhører Hans Michael Jebsen. Lektoren fik tilladelse til at kigge sig omkring i parken, han måtte bare ikke gå indenfor voldgraven og intet sted på grunden var der en dam eller noget med samme afgrænsning som på maleriet. Sune gav derfor op og historien slutter her - nej, det passer ikke, for Sune har ingen stopknap.

Lektoren gik igen hjem og fordybede sig i bøgerne. Ældre leksikoner og bøger om slotte og herregårde blev fundet frem, men ingen hvor en Krebsedam var omtalt på Orebygård. En kortvisning på krak.dk fra 1954 viste dammen med al tydelighed og en udflugt blev igen sat op denne gang med aftale om at se netop stedet hvor dammen burde ligge. Desværre var der kun træer og "skovbund" der hvor den burde være. Sune kontaktede en ældre lokal landmand, som kunne huske dammen og også at den blev kaldt Krebsedammen, den var blevet fyldt op fordi den ikke tjente noget formål. Landmanden så de to malerier og var ikke i tvivl om det var netop af den dam, dog noget mere tilvokset. Landmanden kunne også konstateret at den bro han huskede var broen med de lige stivere og ikke den med krydserne som er afbildet på The Water Garden.


Eftertanke Henrik Jespersen har signeret The Water Garden med Henrik J. og Krebsedammen med Rhododendron med H.J. begge er signaturer han brugte. Generelt set er de meget fine Henrik Jespersen motiver signeret Henrik J. så måske kan det konkluderes at H.J. signaturen er de originale motiver udført på stedet og Henrik J. er signaturen når de er blevet forfinet i hans atelier på Frederiksberg - dette giver også mening når broen netop er blevet forfinet med krydser i forhold til hvordan den så ud fortalt af de lokale.


Har du brug for et maleri med historie, så er Krebsedammen i hvert fald et sådan.


Som fortalt af Lektor Sune - Hjertelig Velkommen - maleri hilsen Fam.Svendsen

Krebsedammen